generalski_centar

Mjesto Generalski Stol nalazi se na najužem dijelu hrvatskog državnog prostora, na prijelazu iz Panonske u Gorsku Hrvatsku, između Like, Korduna i Gorskog Kotara, u Županiji Karlovačkoj, jugozapadno od Duge Rese na prometnom pravcu prema Ogulinu. Upravo zbog svog geografskog položaja mjesto Generalski Stol povezano je dobro s važnim prometnim pravcima: Jozefinskom cestom(1799.), prugom Zagreb-Rijeka(1873.) i smješten je svega 15 kilometara od ulaska na autoput Zagreb-Rijeka-Split u Bosiljevu. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine, broji 650 stanovnika, smještenih u dijelovima Generalskog Stola: Bobanima, Šlatima, Barakišću, Dražicama, Brdima, Katićima, Barakišću, Keićima… Naziv Generalski Stol potječe iz XVII. stoljeća, kada je general Hrvatske Vojne Krajine, Vuk II. Krsto Frankopan imao ovdje svoje sjedište (stol) za kojim je stolovao, tj. sudio. Uvriježeno je i mišljenje da je mjesto Generalski Stol u srednjem vijeku nosilo naziv – Lipovac.

generalski_centar2

Smatra se da je srednjovjekovna župna Crkva bila na brdu Janjač (gdje se spominje i samo naselje Lipovac), ali je razrušena u vrijeme turskih provala. Danas taj prostor narod naziva crkvišće. Današnja župna Crkva Sv. Antuna Padovanskog smještena je u samome sjedištu mjesta. Samo mjesto postalo je 17. travnja 1993.godine i sjedište istoimene Općine Generalski Stol. Škola u samom centru mjesta započela je s davne radom 1833. godine, a od 1954. godine radi kao osmogodišnja škola. Život ovom životopisnom mjestu daju mnogobrojne: udruge, društva i političke stranke, koje su uz školu i crkvu nositelji svih javnih zbivanja unutar samog mjesta, a i šire.

Među najstarijima je Lovačko društvo Generalski Stol, koje je osnovano 1946. godine, a izuzetno je cijenjeno i aktivno i u današnje vrijeme. Dobrovoljno vatrogasno društvo Generalski Stol osnovano je 1954. godine, nakon devet godina prelazi pod okrilje ovdašnjeg pogona Pamučne industrije, a 1991. godine ponovno nastavlja s radom kao DVD Generalski Stol. Uz njega, svoj preporod 1991. godine, doživljava i KUD Lipovac, osnovan 1986. godine, koji njeguje i čuva običaje ovog kraja. Svakako valja i spomenuti, također, KUD Izvor, osnovan 2003. godine koji je u kratkom vremenskom periodu postigao značajne uspjehe i rezultate diljem Domovine. KOVAN – udruga za kulturu, obrazovanje, duhovnost i domoljublje djeluje od 1996. godine i organizira brojna predavanja, izložbe, književne večeri, tribine u mjestu Generalski Stol.

generalski_karta_um

Nakon agresije na Hrvatsku i oslobodilačkog Domovinskog rata u kome je život na oltar Domovine položilo 16 branitelja, a 34 stanovnika su ostali invalidima, godine1996. osnovana je podružnica udruge invalida HVIDR-a i udruga branitelja dragovoljaca UHBDDR, koji su također vrlo aktivni u društvenom segmentu ovog mjesta i potpora članovima Športskog društva koje je formirano 1998. godine i kao takvo okuplja sve mještane zainteresirane za sport u okviru svojih sekcija:nogometna, stolnoteniska, boćarska, šahovska.