sv246Nogomet! Najvažnija sporedna stvar na svijetu, pa tako i u Lipi. Priča o nogometu na ovim područjima započela je 1959. godine kad su lipski mladići počeli igrati utakmice sa dečkima iz Jarčeg Polja, Novigrada i Zvečaja. Zahvaljujući tada poletnom Janku Frančiškoviću iz Protulipe stiže prva prava kožnata lopta u ovaj kraj i lagano nogomet počinje biti svakodnevica mnogobrojne mladeži. Igralo se gdje se stiglo, na paši, u dvorištu, u školi, i to ne samo loptom (koja je bila jedina) već običnim gumenim loptama, a bit svega je bio – nogomet! Njegovo igranje, zabijanje golova i pobjeda. Nakon što je to sve zbilja bilo uzelo maha, pokrenula se inicijativa o osnivanju malonogometnog kluba i izgradnji prikladnog stadiona, koji bi bio samo za nogomet. Omladinski malonogometni klub Tornado – Lipa osnovan je 1961. godine. Autor imena kluba je kreativni Josip Tomašić. Prvi sastav Tornada bio je: Jure i Janko Frančišković, Marjan Šibenik, Ivica Barešić, Željko i Josip Tomašić, Nikola Barešić, Josip Željković, Ivan Brcković, Josip Kasunić, Vilko Barešić, Stjepan Žunić, Bogdan Barešić i Ivica Klokočki. Upravo oni bili su i glavni pokretači izgradnje stadiona na Kališćima kod Trnova, koji je nekoć bio močvarno područje gdje je stoka išla na pojilo.
Sljedeća sjajna generacija predvođena Nikolom Kasunićem – Percom svoje vještine iskazala je na turniru u velikom nogometu u proljeće 1968. godine na stadionu u Dugoj Resi, gdje su osvojili zavidno II. mjesto, u sastavu: Nikola Kasunić, Stjepan Protulipac, Bogdan Barešić, Jura Barešić, Pavle Barešić, Jura Klokočki, Davor Klokočki.sv247Nakon njih dolazi generacija nogometaša predvođena Brankom Despotom – Žutim i Ivanom Barešićem – Grujcom, tu su bili: Ivan Despot, Drago Brcković, Damir Malović, Mirko Špehar, Ivo Puškarić, Juan i Stjepan Baresić (iz Švedske), Vladimir Šibenik -Šuco, Drago Puljar, Zdravko Puškarić Željko Vranešić… Prema svemu saznanom, oni su uspijeli u najuspješnijim godinama “Tornada” izboriti i naslov najuspješnijeg malonogometnog kluba u dugoreškoj okolici, jer su nastupali na gotovo svakom turniru: od Tounja, Dubrava, Lešća, Generalskog Stola, Lipe, Dubravaca, Duge Rese, gotovo uvijek su osvajali jedno od prva tri mjesta. Premda su mnogo puta pješačili na odredište turnira, uz veliku volju, uigranost, snagu i volju bez problema bi se popeli na pobjednički tron. Svjedoci svega toga su mnogobrojni pokali, pehari, priznanja koji su sad izloženi u trgovini “Market Polje” u Protulipi, no ima i mnogobrojnih osvojenih turnira gdje su nagrade bili pečeni janjci, odojci, piva, pa tako da je sigurno o njihovom naletu zasigurno stradalo jedno pravo veće stado.
U ratnim godinama Domovinskog rata, nogomet se je ipak igrao na Kališćima, ali u znatno manjoj količini, no tada je stasala nova mlada generacija predvođena Markom Kasunićem – Kaskom i Brankom Barešićem – Banjom i dečkima: Markom Kuzmakom, Mariom Vranešićem, Goranom Klokočkim, Tihomirom Barešićem, Mariom Mihalićem, Jurom Crnicom, Stjepanom Šibenikom, Stjepanom Kuzmakom, Ivicom Mihalićem, Markom Barešićem, Dinkom Listarom, a ta generacija pamti se i zbog dvije ženske nogometašice, koje su stale uz bok muškim prijateljima: Valentina Malović – Vale i Ivana Barešić – Ika.
Nogometna tradicija na Kališćima kod Trnova traje skoro pola stoljeća, a da će tako i ostati svjedoči najmlađi naraštaj koji je brojčano mali, ali ima perspektivu da s igrom, trudom i treningom nastavi nogometnu tradiciju. Njih predvodi Tomislav Puljar, Kristijan Barešić – Kiki, Tomislav Erdeljac, Matija Klokočki…
Dobra osnova za napredak športa u Generalskom Stolu!

Športsko društvo Generalski Stol utemeljeno je 9. svibnja 1998. godine na skupu kome je prisustvovalo dvadeset osnivača entuzijasta. U proteklih dvanaest godina postojanja i raznolikog športskog djelovanja Društvo je ostvarilo više važnih ciljeva zbog kojih je i nastalo, posebice okupljanje mladih. Prvi predsjednik je bio Ivica Halar, naslijedio ga je Darko Tonković, a od kolovoza 2010. godine čelni čovjek je Damir Kolić.

Športske aktivnosti u Društvu odvijaju se kroz četiri sekcije: nogometnu, stolnotenisku, boćarsku i planinarsko – biciklističku. Sudjelovali su na brojnim takmičenjima i pritom ostvarili dobre rezultate, šireći tako ugled svoga kraja. Osim toga članovi su na području općine predano radili na izgradnji ili dotjerivanju prostora i terena za odvijanje susreta i natjecanja. Prisutni su i u društvenom životu svoje sredine. Financiraju se iz članarine, općinskog i županijskog proračuna, te donacija. Pred novim pomlađenim vodstvom, predsjednikom Kolićem, potpredsjednikom Igorom Mihalićem, te Upravnim i Nadzornim odborom je očekivanje održati i poboljšati dostignutu organizacijsku i športsku razinu djelovanja u skladu s izrekom: «u zdravom tijelu je zdravi duh».

Generalski Stol, 1. prosinca 2010.