sv395

Udruga HVIDR-a Generalski Stol nakon svojih prvih godina rada donesla je odluku da se ide u izgradnju Trga i spomen obilježja za poginule Hrvatske Branitelje i za sve one kojima je Domovina Hrvatska ostala u srcu ali nisu dočekali njezino stvaranje. Osnovano je povjerenstvo na čelu povjerenstva bio je Josip Ramić. HVIDR-a je prvo napravila projekte, geodecko snimanje i dobila sve suglasnosti i dozvole za gradnju trga. U gradnji Trga učestovali su većinom Branitelja, pojedini građani i različite tvrtke na nivou Karlovačke Županije i šire. Izgradnja Trga trajala je dvije godine gdje je završen i otvoren za sve građane naše Općine Generalski Stol. Spomen Obilježje zbog loši matrijala došlo je do habanja gdje Udruga HVIDR-a Generalski Stol zajedno sa Ministarstvom Branitelja obnovila i ponovo uredila trg koji je i dan danas lijep i služi za odavanje počasti poginulim Hrvatskim Braniteljima. Nakon te velike akcije Udruga HVIDR-a Generalski Stol imala je dvije izložbe na temelju Domovinskoga Rata gdje je izloženo oružje sa kojima su se borili Hrvatski Branitelji. Izložbu su posjećivali građani Generalskoga Stola i djeca Osnovne škole Generalski Stol sa svojim nastavnicima. Ujedno HVIDR-a Generalski Stol prikazivala je par godina djeci Osnovne Škole filmove iz Domovinskoga Rata da ih upoznaju sa strahotama razaranje Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika.
Pokazala se potreba za sporskim terenima gdj bi Invalidi i drugi građani mogli se baviti sportom, pa je predsjednik udruge Juraj Škrtić dobio zadatak pošto pozna tu obitel Špehar koja živi u Kanadi za zemljište na kojem bi se izgradilo Boćalište i zajedno uredilo se središte oko trga i spomen Obilježja a ujedno tu je bio prije centar različitoga zbivanje Generalskoga Stola. Predsjednik Juraj Škrtić je dobio pismeno odobrenje da Udruga slobodno uredi taj dio zemljišta a ujedno na njemu izgradi i Boćalište za svoje potrebe i potrebe građana Generalskoga Stola. Udruga HVIDR-a Generalski Stol krenula je u izgradnju Boćališta kojega je izgradila i koje je po svim standardima i pravilima Boćarskog Saveza Hrvatske, a na njemu se i dan danas odigravaju utakmice i takmičenje. HVIDR-a Generalski Stol dobila je javno Priznanje Karlovačke Županije za najbolju Udrugu u 2008. godine na nivovu Karlovačke Županije. Udruga za dobrobit Hrvatskih Branitelja i ostali građana radi i stvara nove vrijednosti na ponos Općine Generalski Stol.

Udruga Hrvatskih Vojnih Invalida Domovinskoga Rata Generalski Stol osnovana je 02. Travnja 1996 godine u Generalskom Stolu u prostorijama Vijećnice Općine Generalski Stol. Izabran je prvi predsjednik 100% Invalid Domovinskoga Rata gospodin Juraj Škrtić, rođen 22. Travnja 1955. godine u Generalskom Stolu. Prvi osnivači HVIDR-a Generalski Stol su Juraj Škrtić- Predsjednik, Vlado Radočaj- Dopredsjednik, Josip Mateša-Tajnik, Zlatko Kasunić-Rizničar i gospodin Ivica Radočaj-Član. U Nadzorni Odbor izabrani su: Zdravko Šlat-Predsjednik, Slavko Kasunić-Član i Pero Skukan-Član.

Osnovni podaci o UDRUZI HVIDR-a Generalski Stol

Predsjednik: Juraj Škrtić
E-mail predsjednika: juraj.skrtic2@gmail.com
tel. mob.: 047/ 861- 329   , 098/950-4669
tel. fax.   Udruge: 047/861-303

Podprijesjednik: Vlado Radoćaj
tel.: 047/ 861-242

Tajnik: Josip Mateša
tel.: 047/ 861-002

[toggles][toggle title=”Liga završila svečanom Skupštinom i podjelom priznanja Mala liga – viseća kuglana”]

dm364Topusko – U subotu 20. studenog u „Top terme Topusko“ održana je svečana sjednica skupštine „Mala liga u visećoj kuglani središnje Hrvatske“. Svečanu skupštinu nakon intoniranja državne himne i minute šutnje u spomen na poginule i umrle prijatelje iz Domovinskog rata otvorio je predsjednik lige gospodin Antun Pintar iz Udruge HVIDR-a Petrinja. Prvo je pozdravio sudionike Male lige u visećoj kuglani i njihove voditelje a potom i gradonačelnika Grada Topusko gospodina Nikolu Abramovića. U uvodnom djelu podsjetili smo se da je ukupno ove godine u proljetnom i jesenskom dijelu lige održano sedam kola natjecanja. Domaćini su bili u prvom kolu branitelji iz Topuskog okupljeni u Udrugu HVIDR-a i Udrugu DVDR-a. U drugom kolu domaćini su bili članovi Udruge HVIDR-a Maksimir, u trećem kolu članovi Udruge HVIDR-a Generalski stol, a u četvrtom kolu za Dan državnosti 25.06. članovi bjelovarske Udruge HDDR-a i Udruge tjelesnih invalida. Nakon ljetne stanke u jesenskom djelu natjecanja domaćini su bili članovi Udruge HVIDR-a Petrinja u sklopu „Dana sjećanja“, šesto kolo održano je pod domaćinstvom Udruge HVIDR-a Susedgrad, a posljednje sedmo kolo ponovno je održano u Petrinji ali je ovoga puta domaćin bila Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Petrinja. U svečanom djelu skupštine podijeljene su nagrade za najbolje ekipe. Treće mjesto u ukupnom poretku zauzela je ekipa koja je predstavljala Udrugu hrvatskih vojnih invalida Petrinja i Grad Petrinju, predsjednik lige im je uručio pehar i medalje, drugoplasiranima je perah i medalje uručio  gradonačelnik Grada Topusko Nikola Abramović, a drugo mjesto osvojila je ekipa koja je predstavljala Udrugu hrvatskih vojnih invalida iz Generalskog stola i Grad Generalski stol, pehare i medalje za prvo mjesto iz ruku gradonačelnika primila je ekipa UHVIDR-a Susedgrad koji su u Susedgrad ponijeli i prelazni pehar. Pojedinci s najviše osvojenih „čunjeva“ bili su također nagrađeni. Treća je bila Ana Zgurić sa 539 čunjeva, drugi je bio Bernardo Klarić sa 541 čunjem a prvo mjesto osvojio je Juraj Škrtić sa 587 čunjeva. Pehar za „Fare play“ osvojila je mješovita ekipa Udruge tjelesnih invalida iz Bjelovara. Kao najbolji pojedinac svih kola koji je u jednom bacanju imao najviše srušenih čunjeva također je osvojio pehar, a to je Ivica Bartaković. Osim ovih nagrada upravni odbor lige utvrdio je i zanimljive nagrade pa je tako izvjesni Krešo osvojio medalju za najtreznijeg sudionika dok su Mirko i Marija dobili medalju za najlošiji rezultat lige. Zahvalnice povodom svečanog obilježavanja godišnje skupštine dodjeljene su tvrtki Top terme Topusko i Kulturno umjetničkom društvu Gređani. Zahvalnice za zasluge u radu lige dobili su bjelovarska UHDDR-a i UHVIDR-a Topusko, a od pojedinaca  sudac Josip Verunica, Bernardo Klarić i Božica Pintar.  Nakon svečanog dijela skupštine u kulturno umjetničkom djelu nastupili su KUD Gređani koji su do kasno u noć zabavljali prisutne te ih izmamili i na plesne korake.

Ukupni poredak za 2010. godinu

Ekipa

Bodovi

1. HVIDR-a Susedgrad

81

2. HVIDR-a Generalski Stol

74

3. HVIDR-a Petrinja

72

4. UDVDR Topusko

62

5. Žene HVIDR-a Petrinja

51

6. HVIDR-a Topusko

49

6. UTIB Bjelovar

49

8. UHDDR Bjelovar

34

9. HVIDR-a Maksimir

29

10.Udovice Petrinja

24

 

Pojedinačni rezultati za 2010. godinu

1.

JURAJ ŠKRTIĆ

587

2.

BERNARDO KLARIĆ

541

3.

ANA ZGURIĆ

539

4.

ŽELJKO MAJSTORIĆ

538

5.

DUŠAN VUKOBRADIĆ

517

6.

ZDRAVKO ČEH

514

7.

MLADEN RAJKOVIĆ

511

8.

MIROSLAV ŽUGAJ

501

9.

LUKA ŽIVKO

490

10.

ĐURO HORVATINEC

485

[/toggle][/toggles]

[toggles][toggle title=”Treće kolo Male lige viseće kuglane odigrano u Generalskom stolu”]

Treće kolo Male lige odigrano je u Generalskom stolu uz prekrasan doček ljubaznih domaćina, tamburaša, cura i dečki iz KUD-a i mlađih izvođača. Prava mala fešta. Uz natjecanje viseće kuglane Male lige domaćini su organizirali i izlučno natjecanje za SŠNIDOR za svoje područje u više sportova, te međužupanijski turnir. U ekipnom natjecanju Male lige HVIDR-a Generalski stol ponovno je osvojila prvo mjesto kao i u prošlom kolu, ovaj put sa srušenih 308 čunjeva. Malo iznenađenje priredila je Udruga Tjelesnih Invalida Bjelovar s drugim mjestom, a HVIDR-a Petrinja opet je bila treća i time je zadržala prvo mjestu ukupno. Četvrti su bili UDVDR Topusko koji polako skupljaju bodove, te su u svakom kolu sve bolji. HVIDR-a Susedgrad je bila peta, a u ukupnom poretku drži visoko treće mjesto. HVIDR-a Topusko i Žene HVIDR-e Petrinja imali su isti broj čunjeva s malom prednošću Topuskog u čišćenju. Dok je ženska ekipa HVIDR-e Petrinja i dalje pri vrhu, HVIDR-a Topusko stalno pada za jedno mjesto u ukupnom poretku. Zadnja tri mjesta s tri osvojena boda ovaj put su pripala ekipama UHDDR Bjelovar, Udovice Petrinja i HVIDR-i Maksimir. Standardno najboljima u pojedinačnoj konkurenciji Juri Škrtiću i Igoru Zguriću ovaj put su se pridružili i još neki kuglači. Najbolji rezultat postigao je Bernardo Klarić iz HVIDR-e Topusko s 84 boda,(ujedno i prvo mjesto u međužupanijskom turniru jer je to bio najbolji rezultat općenito), drugi i treći bili su Zgurić i Škrtić s 81, a četvrti i peti Željko Majstorić iz UDVDR Topusko i Juraj Brcković iz Generalskog stola s 80 bodova.
Zahvaljujemo se našem Juri Škrtiću i ostalima u organizaciji u Generalskom stolu i već spomenutim odličnim izvođačima iz KUD-a. Stvarno je bilo dobro i lijepo je vidjeti da se drži do naših narodnih običaja.

[/toggle][/toggles]

[toggles][toggle title=”HVIDR-a Generalski Stol obilježila je 3. Prosinac Međunarodni Dan Invalida”]

Udruga Hrvatskih Vojnih Invalida Domovinskoga Rata Generalski Stol obilježila je 3. Prosinac Međunarodni Dan Invalida, koji se održao u prostorijama sale u Generalskom Stolu, gdje su uz invalide prisustovali i gosti to jest predsjednik Vijeća Općine Generalski Stol gospodin Dragan Kasunić i Vijećnici Općine Generalski Stol. Načelnik općine Generalski Stol Ivan Škrtić zbog obaveze svoga posla nije mogao prisustovati obilježavanju Međunarodnoga Dana Invalida ali je poslao poruku i zaželio je puno uspjeha u radu Invalida u općini na kojoj je on čelu. Ujedno skupu bio je prisutan i župnik župe Generalski Stol gospodin Alojzije Knežević zajedno sa svim invalidima Općine Generalski Stol.
Sam skup vodio je predsjednik Udruge Hrvatskih Vojnih Invalida Domovinskoga Rata Generalski Stol gospodin Juraj Škrtić, koji je kazao da u svijetu živi 500 milijuna osoba s Invaliditetom, što je desetina ljudskoga roda. Osamdeset posto invalida živi u zemljama u razvoju, a trećina njih  su djeca. U našoj Domovini Hrvatskoj živi 450, 000 osoba s invaliditetom, ili 10 posto stanovništva. Međunarodni Dan Invalida obilježava se svake godine 3. prosinca sa ciljem da se građane podsjeti kako u njihovom susjedstvu žive osobe s invaliditetom posebnim potrebama. Gospodin Škrtić je kazao još da da se invalidi susreću u svakodnevnom životu, od komunikacijskim barijera do teške dostupnosti javnih ustanova i zbog prometnih i građevinskih prepreka.
Juraj je naglasio da se Međunarodni Dan Invalida obilježava  od 1992. godine, kada je Glavna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se pozivaju sve zemlje na obilježavanje toga dana sa ciljem da se Invalidnim osobama omogući jednako uživanje ljudski prava i ravnopravno sudjelovanje u društvenom životu.
Na kraju puno uspjeha u radu Invalidima poželio je predsjednik Vijeća gospodin Dragan Kasunić, gospodin Josip Ramić i Velečasni Alojzije Knežević.
Predsjednik Udruge HVIDR-a Generalski Stol

Juraj Škrtić

[/toggle][/toggles]

[toggles][toggle title=”15 Međužupaniski susret Hrvatskih Branitelja i Invalida Domovinskoga Rata”] U Subotu 04.06.2011. godine u Generalskom Stolu održan je 15 Međužupaniski susret Hrvatskih Branitelja i Invalida Domovinskoga Rata sa četiri Županije gdje je nastupilo 150 natjecatelja uz naše Šporsko društvo Generalski Stol. Udruga Hrvatskih Vojnih Invalida Domovinskoga Rata Generalski Stol ovako veliki skup natjecatelja i vrhunskih sportaša organizira već punih 15 godina pod nazivom Antunski Dani Općine Generalski Stol. Prisutnima se obratio predsjednik Udruge HVIDR-a Generalski Stol gospodin Juraj Škrtić koji je kazao da je ovo najveći skup i najveće takmičanje poslije ŠNIDOR-a gdje nastupa preko 1000 Branitelja. Gospodin Škrtić je pozdravio načelnika općine Generalski Stol gospodina Ivana Škrtića i sve prisutne Hrvatske branitelje i posebno KUD Lipovac koji HVIDR-u prati sa svojim nastupom svih 15 godina. Poslije govora predsjednika Juraja Škrtića za riječ se javio predsjednik lige viseće kuglane središnje Hrvatske gospodin Pintar koji je kazao da je u Šibeniku održano državno prvenstvo u Visećoj kuglani i da Generalski Stol ima svoga Državnog prvaka u visećoj kuglani a to je predsjednik HVIDR-a Generalski Stol Juraj Škrtić kojemu je čestitao na vakom velikom uspjehu. na kraju se javio i načelnik općine Generalski Stol Ivan Škrtić koji je kazao da je ponosan i sretan što u našoj općini radi i djeluje HVIDR-a generalski Stol i postiže tako velike rezultate i po Hrvatskoj prenosi ime naše općine Generalski Stol. Načelnik Škrtić Ivan je svečano  otvorio 15 Međužupaniske igre i zaželio svima dobar uspjeh i pobjedu. Daljnji program je imalo KUD Lipovac koji je sa svojim programom uveličao i uljepšao vako veliki događaj u Generalskom Stolu. Dalje su se nastavile sporske igre gdje je po koji puta opet bila najbolja Udruga HVIDR-a Generalski Stol.

[/toggle][/toggles]

[toggles][toggle title=”Obilježavanje Dana državnosti 2011.”] Dan Državnosti Udruga Hrvatskih Vojnih Invalida Domovinskoga Rata Generalski Stol obilježila  je u Bjelovaru gdje je pozvano 50 najbolji udruga Domovinskoga Rata iz cijele Hrvatske, a ujedno su održano sporsko natjecanje najbolji sportaša branitelja pod nazivom „Susreti Prijatelja Hrvatskih Branitelja 2011 Bjelovarski Lug“. U Bjelovarskom Lugu odana je počast streljanima Hrvatskim Rodoljubima koje su komunističke vlasti streljali koncem 1945 godine, to jest 293 Hrvatska domoljuba sa Križnoga puta izdvojile su partizanske vlasti i tu ih bez ikakvog suđenja streljali. Ujedno su položeni vijenci i zapaljene svijeće i poginulim Hrvatskim Braniteljima. U sporskom natjecanju Udruga HVIDR-a Generalski Stol zauzela je odlično drugo (2) mjesto od 50 Udruga koliko je nastupilo u sporskom natjecanju u Bjelovaru. Nakon natjecanja i i dodjele priznanja riječ je dobio predsjednik Udruge HVIDR-e Generalski Stol Juraj Škrtić koji je čestitao svim Hrvaticama i Hrvatima i ostalim građanima dan Državnosti i što veće jedinstvo svih Hrvatskih Branitelj za boljom i ljepšom domovinom Hrvatskom

[/toggle][/toggles]

[toggles][toggle title=”Najveći uspjeh Udruge HVIDR-a Generalski Stol u Visećoj kuglani”]

Sezona Male lige viseće kuglane 2011. završila u Bjelovaru kod ratnih veterana

dv481BJELOVAR – Ovogodišnja sezona Male lige viseće kuglane završila je na Dan neovisnosti na Bjelovarskom sajmu u Bjelovaru kod domaćina Udruge hrvatski ratni veterani BBŽ – Klub Bjelovar. Domaćini su se potrudili ugodno i sa skromnim sredstvima ugostiti prijatelje iz Petrinje, Topuskog, Generalskog Stola, Susedgrada, Maksimira i Bjelovara. Nedostajala je ekipa iz Dubrave koja nije mogla doći na posljednje kolo lige. Druženje     i natjecanje je prošlo prema očekivanjima domaćina prvenstveno zahvaljujući sponzorima, tvrtkama: Bjelovarski sajam – Bjelovar, Koestlin, – Bjelovar,  Kavomat – Zagreb, City bar – Bjelovar, caffe Luna – Bjelovar, Sambi – Bjelovar, Centar za edukacije – Bjelovar, Karitas župe sv. A.Padovanskog – Bjelovar, Crveni križ – Bjelovar, pekara Sandi – Narta kao i pojedincima Dragi Korenu, Mati Buriću te mnogim članovima udruge i njihovim suprugama koji su uz puno volonterskog rada i vlastitog novca pomogli ove susrete.
U sportskom djelu natjecanje je završili za ovu godinu sljedećim rezultatima: 1. HVIDR-a Susedgrad sa 137 bodova, 2. HVIDR-a Generalski stol sa 122 boda, 3. HVIDR-a Petrinja sa 120 bodova, 4. UTIB Bjelovar sa 89 bodova, 5. HRV BBŽ sa 85 bodova, 6. HVIDR-a Topusko sa 82 boda, 7. Žene Petrinja sa 70 bodova, 8. HVIDR-a Maksimir sa 69 bodova, 9. UHDDR Bjelovar sa 62 boda, 10. Žene Topusko sa 38 bodova i 11. HVIDR-a Dubrava sa 23 boda.
Prvih deset pojedinačnih rezultata imaju ovaj redosoljed: 1. IVICA BARTAKOVIĆ  940, 2. JURE ŠKRTIĆ 880, 3. MIRKO LOVRIĆ  876, 4. VID NIKOLIĆ 875, 5. LUKA ŽIVKO 867, 6. STJEPAN GRBAC 859, 7. JURAJ BRCKOVIĆ 857, 8. ĐURO HORVATINEC 844, 9. MIROSLAV PAVLETIĆ 843 i 10. BERNARDO KLARIĆ 839. ( tekst i foto: Nenad Šantalab )

[/toggle][/toggles]