naselja_generalskiOpćina Generalski Stol smještena je u središnjem dijelu Lijepe Naše, na spoju dviju različitih geografskih regija Hrvatske-Panonske Hrvatske i Gorske Hrvatske; na tromeđi između Like, Gorskog Kotara i Korduna. U sastavu je Karlovačke Županije i graniči sa sjeverne strane sa gradom Dugom Resom, na sjeveroistoku i istoku s Općinom Barilović, na zapadu s Općinom Bosiljevo, na sjeverozapadu s Općinom Netretić, a na jugu sa gradom Ogulinom. Najveći dio teritorija smješten je između rijeka Dobre i Mrežnice, na važnim prometnicama – uz povijesnu Jozefinsku cestu od Karlovca prema Senju i na pruzi Zagreb-Rijeka. U blizini (10km) je i autocesta Zagreb-Rijeka; Zagreb-Split.
Zbog svega navedenog, očito je da je Općina jako dobro povezana sa cijelom Hrvatskom. Prostire se na površini od 100 km2, te na nadmorskoj visini od 400 m. Klima je raznovrsna i posebna; prevladava umjereno kontinentalna prema planinskoj-kontinentalnoj. Količina oborina varira, ali je relativno dovoljna za uzgoj poljoprivrednih kultura ovoga područja. Srednja godišnja temperatura iznosi 15°C, najtopliji mjeseci su srpanj i kolovoz, a najhladniji prosinac i siječanj. Veliki utjecaj na tu mikroklimu imaju i vodotoci ovoga kraja. Ovdje se može uživati u sva četiri godišnja doba. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine broji 3177 stanovnika naseljenih u 26 naselja, od kojih su brojnija: Generalski Stol, Lešće na Dobri, Lipa i Bukovlje. Naziv Općine potječe još iz XVII. stoljeća kada je karlovački general Vuk II. Krsto Frankopan, otac Frana Krste Frankopana, imao u ovom mjestu sjedište (stol) gdje je sudio, pa je mjesto prema njemu i dobilo naziv Generalski Stol.
dv349Bogatstvo ovog kraja je priroda: čista, netaknuta, sačuvana; prošarana dvjema rijekama: Mrežnicom i Dobrom; koje su pogodne za rafting, kanuing, kupanje i ribolov. Mirnoća, veličina i ljepota Mrežnice, te brzina i čistoća Dobre navest će svakog posjetitelja da se ponovno vrati na njihove obale. Veliki potencijal ovog kraja su ljekoviti termalni izvori u mjestu Lešću na Dobri, jedini na području ovog dijela Republike Hrvatske, a bili su poznati još u antičko doba, te u doba Napoleona, od kada datira drvored platana zasađen u obližnjem parku pored Toplica.

Općina Generalski Stol obiluje mjestima koja imaju bogatu povijest. Svakako bi trebalo posjetiti Mateško Selo, gdje se nalazi crkvica Sv. Jurja iz 13. st., jedini sačuvani sakralni spomenik iz tog vremena, koja je, prema legendi zahvaljujući svom zaštitniku, preživjela turske ratove i uspjela ostati neoštećena, zatim prevesti se skelom preko rijeke Mrežnice u Jankovom Selištu, nastaviti put prema mjestima Lipi i Protulipi, smještenih na rijeci Dobri, koja kriju brojne legende, mitove i narodne priče iz vremena burne prošlosti. Treba doći u Lešće na Dobri, te u baroknoj crkvi Sv. Jurja razgledati maleni sakralni muzej, i na posljetku završiti put u samom središtu Generalskog Stola, gdje je još i danas moguće stati uz drevni kameni stol i postati “generalom Generalskog Stola”. Kako je u ovom kraju priroda nedirnuta i čista; nezaboravan je doživljaj voziti bicikl po jednoj od ponuđenih biciklističkih staza i istinski uživati u ljepoti ovog netaknutog i jedinstvenog krajolika koji uvijek iznova otkriva nešto novo i neočekivano.

Zaštitnik Općine Generalski Stol je Sv. Antun, a dan Općine je 13. lipanj.