dm316

Športsko društvo “Generalski Stol” osnovano je 9. svibnja 1998. godine u prostorijama HVIDR-e Generalski Stol. Na osnivačkoj skupštini bile su nazočne 23 osobe, od toga je 20 osoba potpisalo pristupnicu i stekli su status članova-osnivača: (Ivica Halar, Ivica Šlat, Josip Ramić, Rudolf Škrtić, Josip Mateša, Damir Moguš, Branko Skukan, Tomislav Domitrović, Anton Kasunić, Josip Marčac, Zdravko-Petar Skukan, Željko Škrtić, Robert Brozinić, Leopoldina Domitrović, Filip Ramić, Zlatko Župčić, Zlatko Kasunić, Željko Lauš, Željko Halar i Mario Skukan). Za prvog predsjednika društva izabran je Ivica Halar, za tajnika izabran je Branko Skukan, u Upravni odbor izabrani su: Zlatko Župčić, Zlatko Kasunić, Josip Marčac, Anton Kasunić i Damir Moguš, u Nadzorni odbor izabrani su: Ivica Šlat, Rudolf Škrtić i Josip Mateša. Osnovane su nogometna sekcija, stolnoteniska, planinarska, kasnije su osnovane šahovska i boćarska sekcija. Cilj osnivanja društva bio je organizirano bavljenje športom na području općine Generalski Stol, uključivanje mladeži i učenika osnovne škole, kao i rekreativaca i invalidnih osoba u športske aktivnosti, održavanje i izgradnja zatvorenih i otvorenih športskih objekata, nabava športskih rekvizita i opreme, sudjelovanje na turnirima i sportskim natjecanjima, stručno osposobljavanje.
sv244

Tijekom svog postojanja društvo je organiziralo više stolnoteniskih turnira povodom Uskrsnih i Božićnih blagdana, Za Dan Domovinske zahvalnosti i dan Općine. U našoj sali u Generalskom Stolu prigodnu egzibicijsku utakmicu odigrali su proslavljeni as Dragutin Šurbek i Branko Mikulec, koji su sudjelovali i u nabavi stolova i arena za stolni tenis, preko firme Butterfly vlasnika Zlatka Pospiša iz Zagreba. Također organizirano je više turnira za učenike i mladež naše općine. Također sudjelujemo na turnirima i županijskoj stolnoteniskoj ligi za rekreativce. Škola stolnog tenisa je sve masovnija i popunjenija mladim učenicima Osnovne škole Generalski Stol pod vodstvom trenera Franje Capana i uz asistenciju Darka Tonkovića. U treniranju su sudjelovali i Branko Mikulec i Miro Rajčević. Mladi učenici svoja stolnoteniska iskustva iskušavaju i na turnirima učenika osnovnih škola u Zagrebu i na Zagi-pingu.

sv245

Svake godine krajem osmog mjeseca održava se malonogometni memorijalni turnir na spomen Ivana Škrtića – Ivića na igralištu kraj osnovne škole. Također organizirano je više memorijalnih turnira na spomen prijatelja športaša koji su prerano napustili športske terene (Benić Stjepan, Škrtić Dragan, Halar Nikola, Damir Katić). Sudjelujemo na malonogometnim turnirima i dvoranskim turnirima po cijeloj Karlovačkoj županiji i šire. Jedan dio uključen je u selekcije nogometnog kluba Mrežnica iz Zvečaja, NK Duga Resa, NK VOŠK Belavići i NK Josipdol iz Josipdola. Zahvaljujući velikom zaljubljeniku u šport i izdašnom sponzoru Hrastinsky Želimiru, društvo je bilo počašćeno dolaskom u našu sredinu proslavljenog asa nogometa Roberta Prosinečkog, koji je na terenu u Toplicama Lešće pokazao sve čari najvažnije sporedne stvari na svijetu, nogometa.
U okviru proslave Sv. Antuna i Antunovskih dana HVIDR-a Generalski Stol organizira svake godine u šestom mjesecu natjecanje u visećoj kuglani, boćanje i pikado. Članovi društva aktivno su uključeni u natjecanja, gdje postižu zavidne rezultate.
U prostorijama škole provodila se škola šaha, a planinari se na Klek i hoda se po šumama i uzvisinama našeg lijepog zavičaja. Tijekom ljetnih mjeseci rekreiramo se na obalama ljepotice rijeke Mrežnice kraj Jankovog Selišta i Gornjeg Zvečaja, na terenima na području Katića, a atraktivna je odbojka, pa i vaterpolo, uz standardno igranje nogometa.

Društvo se financira iz proračuna općine, dotacije Saveza športova Karlovačke županije, sponzora, članarine, a često puta iz svojih vlastitih džepova i nesebičnog dobrovoljnog rada. Suradnja s postojećim udrugama je na zavidnom nivou, a pomoć DVD-a Generalski Stol i HVIDR-e Generalski Stol je za svaku pohvalu.
Na izbornoj skupštini društva održanoj 17. travnja 2006. godine, dotadašnjeg predsjednika Ivicu Halara nakon osam godina vođenja društva zamjenio je mlađi i svestrani športski entuzijast Darko Tonković, za dopredsjednika izabran je Damir Moguš, a u Upravni odbor izabrani su: Ivica Halar (tajnik), Branko Skukan, Ivica Šlat, Željko Butorac, Ivan Katić, Jure Katić i Ivan Moguš, u Nadzorni odbor izabrani su: Robert Brozinić, Ivica Gaćak i Juraj Škrtić, za voditelje sekcija: Ivan katić – nogomet, Darko Tonković – stolni tenis, Ivan Moguš – boćanje i Robert Brozinić – planinarenje.
Velika želja i potreba svih športaša i stanovnika općine Generalski Stol je izgradnja športske dvorane. Uz zalaganje općinskog čelništva, potpore Karlovačke županije i državnih institucija ova želja mogla bi se uskoro pretvoriti u stvarnost. Biti će im zahvalni svi učenici, roditelji i profesori Osnovne škole Generalski Stol, a i svi stanovnici općine Generalski Stol i okolice.

ŠPORTSKO DRUŠTVO GENERALSKI STOL
Generalski Stol 32
Predsjednik društva: Darko Tonković
Tel: 047/861256
GSM: 091/5487479
Žiro račun: 2400008-1190239466
MB: 1373714

Uz športski pozdrav
Predsjednik: Darko Tonković